Strategia celor 3 orizonturi
Strategia celor 3 orizonturi
Capitalismul este aproape echivalent cu creșterea afacerilor. Toate principiile acestuia și mecanismele încurajează inovația, competiția, investițiile și expansiunea.
Afacerile sunt create pentru a se dezvolta.
De altfel, în loc de Start-up, mult mai adecvat ar fi să folosim Scale-up, cum sublinia unul dintre profesorii mei de la EMBA. Scopul nu este de a începe o afacere, ci de a o duce, cât mai rapid și sănătos, la maturitate. Este, dacă vrei, o diferență de mentalitate și de cum te raportezi la etapele diferite de dezvoltare ale afacerii tale.
Cât de mult contează inovația?
Inovația autentică și care aduce beneficii înseamnă mai mult decât cea de produse și servicii. Este nevoie de a inova procese, modele de afaceri și interacțiuni cu clienții. A inova inseamnă a avea o abordare holistică atunci când vrei să obții și/sau să păstrezi avantajul competitiv pe piața pe care acționezi.
Cât dureză efectele inovației?
Răspunsul la această întrebare este: mai mult sau mai puțin, în funcție de context, de concurență, de capacitatea de a scala etc. Cert este că indiferent cât de inovatoare sunt produsele și serviciile tale la un moment dat, mai devreme sau mai târziu (de preferat mai târziu), acestea vor fi depășite.
Strategia pe 3 orizonturi pentru creștere continuă
Supremația produselor și serviciilor nu poate să țină la nesfârșit, în timp ce companiile au ca obiectiv creșterea continuă. Ce putem face concret?
Stabilirea priorităților strategice și alocarea resurselor pentru cele 3 orizonturi, în proporția corectă s-a dovedit a fi formula câștigătoare pentru companii de tipul Disney (și multe altele) care cresc continuu, indiferent de schimbările de pe piață și contextul macro.
Orizontul 1: Acest orizont se concentrează pe afacerea de azi – activitățile curente care aduc majoritatea veniturilor. Este necesar să alocăm 60% dintre resurse pentru consolidarea și extinderea prezentului portofoliu de bunuri și/sau servicii.
Orizontul 2: Se referă la extinderea afacerii pe baza noilor oportunități, deja validate de piață, care au un aport minim la cifra de afaceri. 30% dintre resurse sunt alocate pentru scalarea acestora.
Orizontul 3: Acesta este despre viitorul îndepărtat – acele inițiative inovatoare și disruptive care ar putea să nu aducă profituri imediate, dar sunt cruciale pentru supraviețuirea pe termen lung. Pentru a testa și a scrie viitorul alocăm 10% dintre resurse.
Unul dintre cele mai mari avantaje ale Teoriei celor 3 Orizonturi este că îți oferă un cadru prin care să evaluezi și să gestionezi simultan inițiativele pe termen scurt, mediu și lung. Nenumărate exemple din mediul de afaceri ne arată că aceasta este formula câștigătoare.
Cum să le integrezi eficient?
A urmări în continuu cele 3 orizonturi, în proporția corectă, poate fi o provocare. Ți s-a întâmplat și ție?
Suntem norocoși pentru că ne desfășurăm activitatea în epoca transformării digitale, iar digitalizarea procesului strategic este o realitate a zilelor noastre.
Cu ajutorul tehnologiei, deciziile pot fi implementate cu rapiditate, oamenii sunt implicați și ajustările absolut necesare pot fi făcute eficient și rapid.
Programul Strategy in Action oferă un instrument pentru a defini, implementa și urmări strategia, gândită pe cele 3 orizonturi, pentru a păstra agilitatea în contexul actual.
Te invit la o discuție aplicată (umană și plăcută între persoane cu aceleași preocupări) despre strategie, în care beneficiezi de:
– tips&tricks pentru gândirea strategică;
– exemple concrete de bune practici;
– prezentarea unui instrument și a întregului program care schimbă paradigma despre strategie;
– cum să schimbi statisticile care spun că între 60-90 dintre companii eșuează în a implementa strategiile.
În perioada imediat următoare susțin un demo pe această temă, iar pentru înregistrare (durata aproximativă este de 1h – 1,5h), te invit să acesezi formularul de înscriere.
Întrebarea mea pentru tine astăzi este: Cât de ușor este pentru tine să integrezi în prezent toate cele 3 orizonturi în prioritățile strategice și obiectivele tale de afaceri?