Despre curs

Educația financiară pentru adolescenți

Vrei ca fiica/fiul tău, adolescentul de astăzi, adultul de mâine să risipească banii de care dispune? 

Tu cum îți imaginezi relația pe care acesta (aceasta) o va avea cu banii? 

Știi că principala diferență între oamenii cu bunăstare financiară și cei care trăiesc de la un salariu la altul este educația financiară de care au beneficiat încă din copilărie?

A sosit timpul să investim în copiii noștri dincolo de a le cumpăra toate device-urile pe care le solicită, de a le da bani pentru filme, popcorn, jocuri și chiar dincolo de investiția legată de activitatea școlară în stil clasic. 

Educația financiară le oferă inclusiv motivația de a dobândi o parte din informațiile pe care școala încearcă să le impună cu forța.  

Societatea actuală are nevoie de copii și adolescenți cu educație sănătoasă de orice fel, mai mult decât de copii și adolescenți care au trecut prin școală. 

Iar sistemul de învățământ de astăzi nu este cadrul potrivit și nu oferă contextul unei dezvoltări în acest sens, după tot ceea ce vedem în jurul nostru.

Generațiile viitoare merită o relație sănătoasă cu banii!

Oricum începând cu preadolescența și în adolescență, fii și fiicele noastre își schimbă reperele, încep să își facă auzită vocea, nu mai acceptă cu ușurință informațiile venite de la părinți sau pe cele venite de la profesori. Dimpotrivă se opun cu vehemența specifică vârstei acestora. 

Deși este momentul potrivit să asimileze o serie de informații despre viața, inclusiv despre bani, sunt oare dispuși să ne (mai) asculte pe noi, părinții lor? 

Lăsați educația financiară a adolescenților voștri pe mâna celor care știu să vorbească profesionist despre acest subiect și care știu să adopte un limbaj care li se potrivește stilului de învățare și așteptărilor pe care le au aceștia.

Banii se învață, veniturile se învață, cheltuielile se învață

Adolescenții au nevoie de bani fără îndoială, au exemple și modele în jur, în societate, vor să aparțină unor grupuri, să se simtă acceptați. Folosesc banii, de multe ori, ca pe un mijloc prin care își achiziționează o serie de jocuri, device-uri și alte obiecte despre care sunt de părere că le vor ”cumpăra” accesul în anumite grupuri exclusiviste, după percepția lor. 

Pentru părinți este o provocare să păstreze un echilibru între nevoile reale, modestie și dorința de a nu-și ști copilul exclus din anumite cercuri, cu impact asupra dezvoltării sale sociale ulterioare. 

Ei bine, echilibrul financiar vine din interior. Un curs de educație financiară în timpul gimnaziului le oferă șansa să își stabilească singuri limitele, să seteze dorințele personale și să afle cum să le pot îndeplini pe cont propriu. 

În cadrul atelierelor, informațiile sunt 100% fundamentate științific, terminologia este pe înțelesul lor, iar materialele sunt pregătite pentru a le capta atenția. 

Pentru cine este acest curs de educație financiară?

Este pentru copilul/preadolescentul/adolescentul tău dacă îți dorești ca acesta să aibă așteptări rezonabile cu privire la modul în care se obțin și se cheltuie banii.

Mai exact, pentru cine este cursul, care sunt adolescenții care au nevoie de o relație sănătoasă cu banii?

    • Cei care provin dintr-o familie cu o situație materială excelentă, principalul obiectiv fiind să poată dezvolta avuția familiei pe mai departe;
    • Cei care provin din familii cu stabilitate financiară, obiectivul fiind setarea unei mentalități de om independent financiar pentru tot restul vieții;

    • Cei care provin din familii cu dezechilibru financiar, care pot învăța cum să își construiască o altfel de viață;
    • Cei care au multe cerințe și nu înțeleg cu adevărat banii, de unde provin și cum pot fi cheltuiți înțelept;
    • Celor care nu vor să (mai) accepte sfaturile venite de la părinți și profesori și preferă alte surse de informare.

Pentru ca adolescenții să facă alegerile potrivite, au nevoie să acceseze un set de informații valide, o altfel de cultură a banilor, una cu principii sănătoase. 

Alegerea oricum le va aparține, atunci a cui crezi că este responsabilitatea pentru opțiunile pe care le vor avea la dispoziție? 

Cu toate acestea cui NU i se adresează prezentul curs?

Înainte de investi într-un alt curs, de această dată de educație financiară pentru fiica sau fiul tău, este bine să afli și cui nu i se potrivește:

    • copiilor care provin din familii cu educație financiară solidă, care au deja noțiuni despre bani, surse de venit, investiții, economii etc.;

    • Celor ai căror părinți consideră că relația cu banii se va realiza de la sine pe parcursul vieții;

    • Celor ai căror părinți consideră că investiția în educația financiară este prea mult sau inutilă în această etapă;

    • Celor care au moștenit mentalitatea de victimă și nu vor să renunțe la acesta. 

Concret, ce conține cursul de educație financiară pentru juniori?

Înțelegerea banilor în complexitatea lor. Identificarea tipurilor de venituri și cheltuieli.

Discutăm despre bani atât în accepțiunea clasică a termenului, dar și despre bani virtuali și tipuri de carduri, despre capcanele împrumuturilor. Abordăm subiectul criptomonedelor pe înțelesul lor și explicând pe ce se bazează și care sunt riscurile insuficientei cunoașteri a subiectului. 

Discutăm despre tipuri de bănci, fintech-uri și soluții de creditare alternative. Au nevoie să afle și să aprofundeze aceste lucruri cu mult înainte de a începe să le utilizeze.

Aflăm care sunt toate sursele potențiale de venit ale unui adult? Dar ale unui copil? 

Ce sunt veniturile active, dar cele pasive?  Vom discuta despre cum se obțin acestea și mai ales care li se potrivesc lor, ca și indivizi cu aspirațiile proprii, cu nevoile identificate. 

Care sunt tipurile de cheltuieli obligatorii din viața noastră, dar cele opționale. Adolescenții vor afla care este modelul care li se potrivește pentru cheltuirea veniturilor proprii. 

Cum arată bugetul familiei? Dar bugetul personal? Înțelegerea echilibrului financiar

O viață echilibrată financiar, indiferent dacă veniturile sunt consistente sau precare, începe cu stabilirea unui buget. Există un buget al familiei, cu economii, venituri și cheltuieli. Adolescenții au și ei nevoie de predictibilitate a banilor pe care îi primesc sau câștigă pe cont propriu și mai ales, au nevoie să știe ce este de făcut cu aceștia.

Cu ce începem planificarea bugetului? Cum procedează familia acestora, cum procedează fiecare copil participant la atelier? 

Vom stabili pilonii echilibrului financiar și cum setăm mentalitatea potrivită pentru a beneficia la maxim de veniturile prezente dar și viitoare. 

Echilibrul financiar se caută și se obține în fiecare etapă din viață, chiar din copilărie.

Tipuri de investiții. Stabilirea obiectivelor financiare proprii

În cadrul acestui atelier vor discuta despre modalitatea în care alocăm eficient economiile. Chiar dacă nu au maturitatea necesară de a face investiții, adolescenți au nevoie de expunere la aceste informații, pentru a căuta din timp răspunsurile la întrebările pe care le au cu privire la acest subiect. Poți obține și poți realiza doar acele lucruri despre care afli în etapa potrivită a vieții tale.

Plecând de la informațiile dobândite până în acest moment adolescenții vor putea să lucreze la stabilirea obiectivelor financiare proprii. În urma acestui atelier vor avea o viziune mai clară asupra vieții lor viitoare, se vor gândi la carieră din proprie inițiativă pentru a-și atinge obiectivele pe care singuri și le-au stabilit. 

Nu vor mai studia doar pentru că așa le impun părinții, nici pentru că așa trebuie, vor avea un motiv clar și concret. 

Avantaje pentru părinți

Poate că nu știi să îi explici de ce nu este bine ca adolescentul tău să aibă cel mai performant telefon acum (de exemplu), de ce banii familiei au și altă destinație decât poftele acestuia. 

Lasă-mă pe mine să îl conving, cu tact și profesionalism că banii și viața sunt despre altceva decât obiectele de care oricum se plictisesc foarte repede. 

Avantajul tău ca și părinte este că își va croi un drum spre independența financiară și spre o viață echilibrată și îmbelșugată. Ce altceva ar putea fi mai important pentru un părinte? 

Este decizia ta dacă o investiție într-un astfel de curs ce aduce beneficii pentru adolescentul tău și familia ta, pentru liniștea ta!