Despre curs

Educația financiară pentru juniori

Îți dorești pentru copilul tău o viață cu lipsuri materiale? O viață trăită de pe o zi pe alta, plină de datorii?

Desigur răspunsul tău este un NU hotărât.

Tu știi care este diferența esențială dintre oamenii împliniți financiar și cei care sunt instabili financiar? Sunt multe elemente care contribuie la avea o viață împlinită, indiferent care este definiția acestui termen pentru fiecare dintre noi. Dar cu adevărat diferența este dată de mentalitate, de educația financiară de care beneficiezi la un moment dat. 

Mentalitatea se ”construiește” de la începutul vieții, din anii copilăriei. Cu toate acestea, cine le vorbește copiilor despre bani și rolul acestora în viață și societate? Școala are alte obiective, maxim este un subiect încadrat la și altele. 

În familie nu suntem obișnuiți, cel puțin în această parte a lumii, să discutăm despre bani cu copiii noștri. 

Generațiile viitoare merită o altă șansă!

Cu atât mai mult în aceste vremuri tulburi din multe puncte de vedere, când inegalitățile sociale cresc, când lumea de schimbă și nu mai sunt profesii care să îți garanteze stabilitatea și succesul pentru tot restul vieții, copiii noștri au nevoie să învețe despre bani. 

Tu cum vezi viitorul oamenilor dacă nimic nu se va schimba din acest punct de vedere? Generațiile actuale au pretenții din ce în ce mai mari, dar au oare juniorii noștrii limite? 

Vor fi capabili să își obțină și apoi gestioneze singuri veniturile pentru a-și acoperi nevoile în creștere și tot mai costisitoare?

Și banii se învață

Dincolo de modelele din familie, de ceea ce văd și cum percep lumea, copiii au nevoie de informații care să le seteze așteptările, să își stabilească obiective financiare proprii, să învețe cum să le urmărească pe parcursul vieții. 

Sistemul de învățământ nu este și nu va fi capabil să le ofere bagajul de informații, pregătite în stilul pe care îl acceptă cu brațele deschise, aceste generații. 

Oricum, chiar și așa, acele informații formale, scorțoase cu care suntem obișnuiți, vor fi transmise la o oră de curs percepută din categoria și altele, începând de mai târziu, de la o vârstă mai mare. 

Dimpotrivă, în cadrul acestor ateliere, totul va fi 100% fundamentat științific, pe înțelesul lor și adaptate la nevoile exprimate chiar de către aceștia în cadrul atelierelor. 

Pentru cine este cursul de educație financiară pentru juniori?

Dacă tu ca și părinte ești de acord cu cele de mai sus și consideri că este nevoie de altceva în educația copiilor, află dacă acest curs se potrivește copilului/copiilor tăi.

Mai exact, pentru cine este cursul, cine are nevoie de o bună relație cu banii de la cea mai fragedă vârstă?

    • celor care vor să perfecționeze comunicarea autentică fără a-i deranja pe ceilalți;

    • celor care vor să decodifice mai bine mesajele verbale și nonverbale venite de la persoanele cu care interacționează;
    • celor care știu că o comunicare ineficientă are un impact negativ în afaceri și în relații de orice natură;

    • celor aflați într-un proces continuu de transformare și dezvoltare personală. 

Scopul acestui curs este să planteze semințe sănătoase în mințile copiilor, care vor rodi la momentul potrivit în funcție de personalitatea pe care o vor avea și de mediul în care își vor petrece restul vieții. De la un anumit punct încolo va fi alegerea lor, depinde însă de noi ce alternative vor avea la dispoziție.

Iar dacă te întrebi totuși dacă chiar este pentru copilul tău și dacă vrei să fii sigur(ă) că este alegerea potrivită, iată pentru cine nu este acest program:

    • copiilor care provin din familii cu educație financiară solidă, care au deja noțiuni despre bani, surse de venit, investiții, economii etc.;

    • juniorilor ai căror părinți refuză să discute despre bani cu copiii lor și sunt convinși că aceștia se vor descurca cumva în viața de adult;
    • celor care consideră că investesc suficient în copii lor și nu sunt dispuși să facă încă un efort în a-i susține pentru o viață echilibrată financiar;
    • copiilor ai căror părinți preferă să rămână, din diferite motive în statutul de victimă și vor să transmită mai departe această mentalitate.

Concret, ce conține cursul de educație financiară pentru juniori?

Ce sunt banii? Care sunt tipurile de bancnote, monede, valute. Despre bani digitali și criptomonede. Aflăm despre tipurile de magazine, fizice și online.

Este timpul pentru copiii noștri să facă cunoștință cu banii. Vorbim și le arăt diferitele tipuri de bancnote și monede ale diferitelor tipuri de valute.

Prezint carduri bancare de diferite tipuri și despre banii digitali.

Fac pentru prima oară cunoștință cu criptomonedele, avantajele și pericolele din spatele acestora. Criptomonedele reprezintă o noțiune, un cuvânt despre care cel mai probabil au auzit tangențial și pe care nici mulți dintre adulți nu o înțeleg, cu atât mai puțin nu le-a fost explicată pe înțelesul lor. 

Discutăm despre tipurile de magazine din prezent și despre magazinele viitorului. Abordez avantajele fiecărui tip de magazin, dar și pericolele pe care le poate întâmpina un consumator needucat, începător. Reamintesc despre tipurile de plată accesibile și care se potrivesc cel mai bine fiecărei situații. 

Ce altceva, în afară de cumpărături, putem face cu banii? Eliminarea risipei. Despre ecologie

Dechidem subiectul economiilor personale, al cheltuielilor raționale, precum și al donațiilor. Banii nu sunt nici răi, nici buni, depinde ce faci cu aceștia. Este timpul pentru copii să decidă ce fac cu banii din pușculiță pentru ca mai târziu să știe cum să procedeze eficient cu banii pe care îi vor câștiga. 

Cum gestionăm acele momente cât avem parte de ”abundență” (copiii primesc bani de la rude de sărbători, de exemplu)? 

Discutăm despre ce este cel mai bine să facă cu banii, cum să elimine cheltuielile neimportante. 

Amintim despre impactul consumului asupra planetei și despre cum pot deveni consumatori responsabili față de natură și față de societate.

Surse de venit activ și pasiv. Buget. Stabilirea obiectivelor financiare proprii

Este foarte important pentru copii să știe care sunt sursele posibile de venit. Vorbim atât despre venitul activ, cel obținut din salariu, dar și tipurile de venituri pasive și cum pot fi acestea obținute. 

În același timp introducem noțiunea de buget și explicăm pe scurt cum arată bugetul, cu venituri și cheltuieli, pe înțelelesul copiilor. 

Cum arată viața copiilor noștri din punct de vedere financiar? Cum văd ei viața propie de adult, care sunt obiectivele pe care și le stabilesc? Aceste întrebări au venit, dacă ele există (!), prea târziu în viața noastră de adulți. 

La vârsta școlară mi se pare cel mai potrivit moment să își stabilească obiectivele financiare pe care să le păstreze în interiorul lor și pe care să le urmărească printr-un plan pe care îl vor realiza ulterior în funcție de interesele proprii. 

Avantaje pentru părinți

Din perspectiva de părinte, sunt de părere că împlinirea financiară a copiilor, alături de independența decizională sunt cel mai de preț dar pe care îl putem oferi copiilor. 

Investiția în educația financiară este printre cele mai bune investiții pe care le putem face în viața noastră, indiferent de moment. 

Avem tendința să ne protejăm copiii, să îi ținem departe de probleme, mai ales cele financiare. Poate este momentul să îi expunem unor noțiuni și unor termeni care le vor aduce bunăstare în viață, cu beneficii pe care le vom resimți noi ca și părinți, dar și ca societate în ansamblu.

Concret și pe termen scurt, juniorii vor afla și din alte surse, că nu au nevoie de toate jucăriile și jocurile, de telefoane de ultima generație… Există astfel de discuții în familia voastră?

Banii înseamnă mult mai mult pentru noi oamenii, fără a fi nevoie însă să fie preocuparea principală, ci doar o consecință a unor lucruri bine setate și un plan pus la punct și urmărit cu disciplină.

Tu decizi dacă acest curs se potrivește copilului tău, familiei tale!